- In 2021 verandert er behoorlijk wat bij de inkomstenbelasting in box 1 en de vermogensbelasting in box 3.
- Het belastingtarief in de eerste schijf voor de inkomstenbelasting gaat iets omlaag, wat gunstig is voor middeninkomens.
- Spaarders en beleggers krijgen een grotere vrijstelling in box 3.
- Business Insider geeft je een handig overzicht van de belangrijkste fiscale wijzigingen per 1 januari 2021.
Wat verandert er komend jaar voor je portemonnee? Aan het eind van het jaar brengt Business Insider dit traditiegetrouw in kaart met een serie artikelen.
In eerdere delen gingen we in op de zorg, financiële verandering voor auto en trein, en de eigen woning.
In dit drie deel zoomen we in op de fiscus. Hoeveel belasting moeten we straks betalen? En hoeveel houden we straks netto over?
Box 1: tarief eerste schijf inkomstenbelasting omlaag
Het belastingtarief voor de eerste schijf van de inkomstenbelasting uit werk in box 1 gaat in 2021 omlaag van 37,35 procent naar 37,1 procent. Dit tarief geldt voor inkomens tot 68.507 euro.
Verdien je meer, dan betaal je voor elke euro daarboven 49,5 procent. Dat is evenveel als in 2020.
Door de verlaging van het tarief in de eerste schijf zullen veel mensen minder inkomstenbelasting gaan betalen. Maar er zit ook een keerzijde aan: de hypotheekrente wordt ook tegen een lager tarief afgetrokken.
AOW'ers vallen dubbel in de prijzen
Voor mensen die een AOW-uitkering ontvangen gelden drie schijven in plaats van twee. Het tarief over de eerste schijf (tot een inkomen van 34.712 euro) is altijd lager, omdat er geen premie voor de volksverzekeringen meer betaald hoeft te worden. Ook dit tarief gaat komend jaar omlaag: van 19,45 procent naar 19,20 procent.
Voor de volgende twee schijven gelden dezelfde tarieven als voor andere belastingbetalers.
Lager tarief vennootschapsbelasting voor kleinere bedrijven...
Ondernemers met een bv of nv betalen voor hun bedrijf vennootschapsbelasting. Het lage tarief van de winstbelasting gaat komend jaar omlaag van 16,5 procent naar 15 procent. Bovendien geldt dit tarief tot een winst van 245.000 euro. Dat is dit jaar nog 200.000 euro. Dat is natuurlijk gunstig, want hierdoor maken meer bedrijven aanspraak op het lagere tarief.
Het hoge tarief op winsten boven de 245.000 euro blijft in 2021 gelijk op 25 procent.
... maar hoger belastingtarief in box 2
Ondernemers zijn in box 2 ook belastingplichtig als ze een belang hebben van meer dan 5 procent in een onderneming. Die belasting wordt geheven over bijvoorbeeld dividenduitkeringen of als aandelen met winst worden verkocht. Het tarief in box 2 gaat in 2021 omhoog van 26,25 procent naar 26,9 procent.
Box 3: hogere vrijstelling, maar ook hoger tarief
Spaarders en beleggers krijgen komend jaar een hogere vrijstelling in box 3 van 50.000 euro per persoon. Dat is nu nog 30.846 euro.
Dat lijkt goed nieuws, maar het belastingtarief in box 3 gaat komend jaar ook omhoog, waardoor spaarders en beleggers met een wat groter vermogen er per saldo op achteruit gaan.
Uit een berekening van Business Insider blijkt dat iedereen zonder fiscaal partner met meer dan 136.400 euro vermogen, de belastingdruk in 2021 ziet toenemen. Heb je wel een fiscaal partner, dan ligt de grens op ongeveer 273.000 euro.
Hoeveel moet ik betalen box 3?
Net als dit jaar gelden er drie schijven bij de vermogensbelasting en gaat de fiscus ervan uit dat je met een groter vermogen een hoger rendement kunt behalen dan met een lager vermogen.
De berekening van de belasting over spaargeld en beleggingen werkt met een fictief rendement op het vermogen, waarover vervolgens belasting wordt gerekend. Hier kun je de details vinden, maar effectief betaal je in 2021 over spaargeld en beleggingen de volgende percentages:
- 0 tot 50.000 euro: 0 procent
- 50.000 tot 100.000: 0,59 procent
- 100.000 tot 1.000.000: 1,4 procent
- Voor elke euro daarboven: 1,76 procent.
Heb je een fiscaal partner, dan mag je alle bedragen verdubbelen. Je heffingsvrije vermogen wordt dan dus 100.000 euro.
Net als bij de inkomstenbelasting gelden de tarieven alleen voor het deel van je vermogen dat binnen deze schijf valt. Heb je 70.000 euro spaargeld, dan betaal je dus niet over het volle pond 0,59 procent belasting, maar alleen over het gedeelte dat uitkomt boven 50.000 euro.
Groene beleggingen en contant geld
Groene beleggingen zijn in 2021 vrijgesteld tot in totaal maximaal 60.429 euro per persoon, of het dubbele voor fiscaal partners. Nu is dat nog 59.477 euro.
De vrijstelling voor een uitvaartverzekering of andere overlijdensrisicoverzekering in box 3 stijgt naar van 7.232 euro naar 7.348 euro.
Voor wie het kleine niet eert: de vrijstelling voor contant geld en cadeaubonnen neemt met 9 euro toe, naar 552 euro (of het dubbele voor fiscaal partners).
Heffingskortingen
Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting die je bent verschuldigd. Hoe hoger de korting, hoe minder belasting je hoeft te betalen en hoe meer je dus netto overhoudt.
Er bestaan verschillende heffingskortingen.
… zoals de algemene heffingskorting
De algemene heffingskorting is een algemene korting op de inkomstenbelasting voor iedereen die belasting betaalt. De hoogte van de korting hangt af van je inkomen: hoe lager dat is, hoe meer korting je krijgt.
Deze heffingskorting wordt komend jaar opnieuw verhoogd, waardoor mensen met een besteedbaar inkomen tot 68.507 euro netto meer overhouden. Hier profiteren vooral mensen met een jaarinkomen tot 21.043 euro van. Voor hen gaat de korting omhoog van 2.711 euro naar 2.837 euro (en van 1.413 euro naar 1.469 euro voor AOW'ers).
Verdien je tussen de 21.043 en 68.507 euro, dan ga je er ook op vooruit, maar in iets mindere mate. Is je inkomen dan de grens van 68.507 euro, dan maak je helaas geen aanspraak op deze korting.
… arbeidskorting
Er bestaat ook een heffingskorting voor mensen die werken: de arbeidskorting. De maximale arbeidskorting gaat komend jaar met 386 euro omhoog naar 4.205 euro. Hierdoor gaat werk meer lonen, voor zowel werknemers als zelfstandigen. Deze verhoging was eigenlijk in 2022 voorzien, maar wordt een jaar vervroegd.
De afbouw van deze korting begint in 2021 bij een inkomen van 35.652 euro. Dat is nu nog 34.954 euro. Is je inkomen hoger dan 105.736 euro, dan heb je geen recht op deze tegemoetkoming.
...ouderenkorting
De maximale ouderenkorting wordt met 55 euro verhoogd naar 1.703 euro, waardoor gepensioneerden netto iets meer te besteden hebben. Tot een inkomen van 37.970 euro krijg je de volledige korting. Daarna wordt dit belastingvoordeel geleidelijk afgebouwd. Voor inkomens vanaf 49.000 euro vervalt de ouderenkorting.
...en inkomensafhankelijke combinatiekorting
Werknemers die werk combineren met de zorg voor jonge kinderen tot 12 jaar hebben recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Het maximale kortingsbedrag gaat komend jaar eenmalig omlaag, met 66 euro, naar 2.815 euro.
Dit komt omdat volgens een uitspraak van de Hoge Raad meer co-ouders recht hebben op dit belastingvoordeel. Het kabinet wil die extra kosten compenseren met een lagere korting.
Invoering vliegbelasting
Reizen zit er nu natuurlijk niet in vanwege de coronapandemie. Maar als je volgend jaar het vliegtuig pakt vanaf een Nederlandse luchthaven, moet je ruim 7 euro vliegtaks betalen over je ticket.
Roken wordt nóg duurder
Roken wordt komend jaar wederom duurder, omdat de accijnzen op tabaksproducten omhoog gaan. Vanaf april stijgt de prijs voor een pakje van 20 sigaretten met 12 cent en die van een pakje shag van 50 gram met 30 cent.
De tabaksprijs is daarmee in twintig jaar drie keer over de kop gegaan. Inmiddels bestaat driekwart van de prijs van sigaretten uit belasting.
Om roken verder te ontmoedigen mogen in 2021 na supermarkten ook avondwinkels, tabakszaken en pompstations hun rookwaren niet meer uitstallen.
Wat betekent dit alles voor onze koopkracht?
Voor veel mensen is onzeker hoeveel ze straks netto overhouden, omdat de werkloosheid en het aantal faillissementen vanwege de coronacrisis natuurlijk flink kunnen oplopen. Dat maakt het lastig om goede koopkrachtvoorspellingen te doen.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stijgt de koopkracht met gemiddeld 1 procent. Dit komt vooral door de lastenverlichting: de verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf en de verhoging van de arbeidskorting.
Of jij erop vooruitgaat, hangt natuurlijk ook af van je salaris. Het Centraal Planbureau voorspelt een gemiddelde stijging van cao-lonen met 1,4 procent volgend jaar. Dit is min of meer in lijn met de verwachte inflatie.
Budgetinstituut Nibud heeft voor 100 verschillende soorten huishoudens in kaart gebracht in hoeverre zij er komend jaar naar verwachting op vooruitgaan. Volgens die berekeningen stijgt de koopkracht met gemiddeld 0,8 procent. Het verschil loopt uiteen van een koopkrachtverlies van 0,5 procent tot een stijging van 2,5 procent.
Voor de meeste mensen zal er niet veel veranderen. Wel betalen zelfstandigen meer belasting, vanwege de verlaging van de zelfstandigenaftrek.
Ben je benieuwd hoeveel jij er komend jaar op vooruit gaat? Met behulp van deze tool kun je checken hoe het plaatje er bij jou globaal komt uit te zien.
Lees meer over veranderingen in 2021 en eindejaarstips:
- Fiscale bijtelling leaseauto, verkeersboetes en treinkaartjes: dit verandert per 1 januari 2021 voor autobezitters en treinreizigers
- Medische zorg: dit verandert er per 1 januari 2021 met de zorgverzekering, zorgtoeslag en tandartstarieven
- Zoveel meer of minder belasting betaal je in 2021 in box 3 als je €50.000 of meer dan een miljoen hebt
- Fiscale eindejaarstips 2020: zo bespaar je door slim te schuiven met de hypotheekrente, giften, zorgkosten en de aankoop van een woning